Leif Holmberg

Levnedsløb for Leif Holmberg

Leif Holmberg født 20. januar 1925 i Nyborg. Død 1999.

  • Realeksamen 26. marts 1941 fra Nyborg Realskole.
  • I lære som finmekaniker fra 16. april 1941 til 15. april 1945 hos DUX Tæller-Fabrik i Charlottenlund, boede på lærlingehjem, Rantzausgade 60 i København, i læretiden.
    Lærling 1944.
  • Bestod svendeprøve med udmærkelse og sølvmedalje.
    Svendestykket
    Svendestykket.
  • Fortsatte som svend på lærestedet indtil militærtjeneste som blev aftjent i Søværnet fra august 1946 til august 1947.
  • Blev efter hjemsendelsen ansat hos guldsmed Niels Berth som værktøjsmager, specielt med fremstilling af plasticstøbeforme.
    Dette var den første spæde start som senere blev til DANSK TERMOPLASTISK INDUSTRI.
  • Medlevede pionertiden hos D.T.I., først som værktøjsmager senere som leder af sprøjtestøbeafdelingen og senere leder af afdelingen med udvikling af fremstilling af nylonstænger og andre store emner ved extrusionsstøbning i nylon og andre højtekniske plastmaterialer.
  • I 1954 ansat som driftsleder hos DANISH PLASTIC A/S, og senere samme år ansat som Danmarks yngste direktør for et aktieselskab med en aktiekapital på 200.000 Kroner. Konstruerede her de dengang meget avancerede og kendte BLOW O MATIC flaskeblæsemaskiner, som i løbet af kort tid blev solgt i flere hundrede eksemplarer. Ansættelsen hos D.P., var baseret på en lav løn, men med bonus 10 % af nettooverskuddet, salget af maskinerne betød at månedslønnen på kr. 1.300,00 i 1958 skulle tillægges 10 % af nettooverskuddet på 600.000,00 dvs. 60.000,00 kr. Ejeren var ikke villig til at lade aftalen fortsætte, da han som han sagde “for den pris kan jeg ansætte en fuldt uddannet civilingeniør”. Man forstår ikke, at dette kunne foregå i et firma der havde en dansk-amerikaner som ejer.
    Med erfaringerne fra konstruktionen af BLOW O MATIC maskinerne udviklede Leif Holmberg en ny og bedre og mere universal blæsemaskine EURO MATIC, og L.H. flyttede til Sverige og oprettede firmaet EUROPEAN PLASTIC MACHINERY AB i Malmø sammen med dir. Birger Hellberg i 1960.
  • I Januar 1963 flyttedes aktiviteterne til Danmark og EUROPEAN PLASTIC MACHINERY MFG. A/S blev oprettet med kontor på Amager Strandvej 122. Ca. 300 EURO MATIC blæseanlæg blev leveret i årene fra 1960 til 1970.
    Leif fik sølvmedalje ved svendeprøven.
  • I 1964 opfandt L.H. en ny metode til blæsning af hule kugler uden indblæsningshul, og en produktion af sådanne kugler blev startet og i løbet af få år blev denne produktion større i omsætning og indtjening end blæsemaskinproduktionen.
    Kuglerne fik en masse anvendelsesområder, hvoraf kan nævnes: Afdækning af kemiske bade for at nedsætte fordampning og spare kalorier. Indlæg i specielle røgvaskningsanlæg. Afdækning af svømmebassiner. Optræningsbassiner til handicappede. Legebassiner i børneparkeringer.
  • I 1970 begyndte L.H. at studere mulighederne for at anvende kuglerne indenfor biologisk spildevandsrensning cg i januar 1972 udvikledes EURO MATIC BIO TROMLEN, som var et billigt energisparende alternativ til de ellers brugte systemer. Imidlertid må vandrensningsprojekter ikke være billige da konsulenthonorarer udgår som en procentdel af anlægssummerne.
    En del mindre kommuner fik dog nogle bassinanlæg ændret så de i dag renser fuldt på højde med nye anlæg og med megen større sikkerhed.
    Der skrives jo en del om de kommunale anlæg, at det kun er ca. 20 % af dem der overholder de krav de er bygget til; men de er sikkert leveret af velrenommerede firmaer så kommunerne har handlet i god tro. Det er da i hvert fald en undskyldning, som de ikke havde haft hvis de havde købt et BIO TROMLE anlæg fra en plasticfabrikant på Amager, der ikke havde forstand på vandrensning, som vi har fået refereret fra de kære kolleger i branchen.
  • I 1971 indtrådte firmaets engelske salgsagent som 1/3 partner i forbindelse med en reorganisering og kapitaludvidelse til 450.000,00 Kr. aktiekapital. Denne aktiekapital er i 1986 udvidet til 900.000,00 kr. ved udstedelse af fondsaktier.
    Trods problemerne med markedsføring af BIO TROMLERNE til biologisk spildevandsrensning, har L.H. foretaget en forsøgsrække med brug af disse BIO TROMLER til fiskeopdræt og dette projekt er lykkedes over al forventning.
    I Danmark er flere anlæg solgt til åleopdræt og mange BIO TROMLER er solgt til eksport (Tyskland, Frankrig, Japan og Litauen).
    Leif Holmberg, ca. 1990.

 

 

 

Desværre har L.H. ikke haft opbakning af sine medaktionærer til dette nye marked, og L.H. har derfor taget konsekvensen og er fratrådt sin stilling som administrerende direktør for EUROPEAN PLASTIC MACHINERY MFG. A/S. Ligesom han udgår af bestyrelsen pr. 31. december 1986.
Som ny administrerende direktør indtræder Mr. Howard Moss ejer af EURO MATIC Ltd. som har været salgskontor siden 1970 i England.
BIO TROME projektet med tilhørende patentrettigheder er overført til et privatejet firma, KONSULENT LEIF HOLMBERG, C. F. Richsvej 83, 2000 Frederiksberg, som fremover står for dette personligt. Ydermere har L.H. købt anparter i firmaet BIOMACO ApS som har solgt nøglefærdige fiskeanlæg med BIO TROMLER.
Der er aftale om at Mr. Howard Moss indenfor en 3 års periode skal afkøbe aktierne som i dag ejes af Leif Holmberg.
Det har naturligvis været en svær beslutning at forlade et firma man startede i 1959 og var direktør for i 27 år, men da jeg lige er fyldt 62 år vil jeg hellere beskæftige mig med et projekt, jeg fremover tror, har en stor fremtid, frem for at fortsætte med et job som ikke er påskønnet af ens bestyrelse.
Jeg har altid sat pris på samværet med mine kolleger i plastbranchen, som naturligt nok mest har været i plastiksammenslutningens regi. Det har altid været en fordel at vide at man kunne gribe telefonen og tale også med eventuelle konkurrenter, hvis man havde brug for et råd eller bare en snak.

Efter mine 40 år i plastbranchen håber jeg også at de nye generationer vil videreføre foreningens idé, og samtidig give medlemmerne en lejlighed til at mødes under kammeratlige former.
Ja, det var jo næsten som at skrive sine memoirer.

Leif Holmberg, Januar 1994


Eksempler på Leifs visitkort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2021:

Virksomhedsoplysninger fundet på lasso.dk:

Etableret 1963
EURO-MATIC A/S
c/o KPMG Net Source A/S, Osvald Helmuths Vej 4, 2000 Frederiksberg, Danmark
CVR: 63607711
Virksomhedsresume EURO-MATIC A/S blev grundlagt i Baldersbr for 58 år siden. Da virksomheden blev stiftet gik det under navnet EUROPEAN PLASTIC MACHINERY MFG. A/S. På nuværende tidspunkt er virksomheden opløst efter frivillig likvidation.


Fotos fra 1982 i Leifs kælder:
Glasål i kar med Euromatic-kugler.
Her 2 min. efter fodring – glasålene myldrer frem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Virksomheden Euromatic eksisterer i dag (2021) https://www.euro-matic.de/ Vores virksomhedshistorie Historien om vores firma handler om fremkomsten af en lille idé til et internationalt selskab. Det hele startede i Sverige i 1958 som en lille producent af blæsestøbemaskiner af plast. 7 år senere begyndte produktionen af hule plastkugler i Danmark. Du kan få hule plastkugler til swimmingpooldrift, som ventilkugler, til kuglegrube, som påfyldningskugler og meget mere fra os – din førende distributør af hule plastkugler fra Tyskland. Vores uafhængige salgskontor for EURO-MATIC bolde har eksisteret i Witzenhausen siden 1980, og vi ser efter kunder i Tyskland, Østrig, Holland, Belgien, Skandinavien, Frankrig og Schweiz. I 2005 blev produktionen i Danmark overtaget af Weener Plastic Packaging Group og flyttet til Ungarn i 2007. Virksomheden EURO-MATIC Kft. Blev grundlagt i 2014 og overtog produktionen af EURO-MATIC bolde.