Joachim Daniel Hendrik Holmberg

Beretning om Joachim Daniel Hendrik Holmberg

Født 1784 i Mecklenburg
– død 1854 i Gentofte.

Viet til Johanne Kirstine Rasmusdatter 14. december 1822. Se artikel (pdf) om deres liv og skilsmisse her.

Heinrich og Johanne får i hvert fald een søn August Ferdinand Holmberg, født 23. april 1822 i Frørup.

Han er født før forældrenes giftermål. Johanne boede da hos sin mor, der var enke.
Han anføres her kun som Henrik Holmberg og opholdt sig da i Kværndrup sogn.

Ved vielsen 14. december 1822 anføres han med sit fulde navn og stadigvæk som værende af Kværndrup. Han var da 39 år. I dette sogn findes der ingen forekomster af navnet Holmberg.
Der var så en mulighed for at følge ham i kirkebøgernes til- og afgangslister samt jævnførelsesregistre, men disse mangler i Kværndrup i tiden 1819–23 (nov.) så her var der ingen hjælp at hente.
I Frørup er der ingen afgangslister i kirkebøgerne før 1836, og hans barn er ikke konfirmeret i Frørup.

Jutta skriver:
Her giver slægtsforskeren G. Hvidl..? – et lille kursus i fremgangsmåde ved slægtsforskning:
“Navnet Holmberg er nok det navn på anetavlen, jeg har gjort mest for at føre tilbage i tiden. Utallige steder har jeg forsøgt at finde noget om det, men alle forsøg har været forgæves”.
“Da han var snedkersvend, var der en mulighed for, at han var optaget i et af købstædernes laug. Men også her en forgæves eftersøgning”. “På arkivet findes div. personalhistoriske samlinger og registre, men ingen af disse har noget som helst om navnet Holmberg”.
I en bog (trykt i 1917) ved navn “Dansk Personalhistorisk Bibliografi” fandtes kun én person ved dette navn. Da han var ingeniør, fandt jeg ham i en anden bog (der foreligger en kopi af denne bog).
“Jeg (Jutta) tror ikke han er familie. Den eneste og sidste mulighed, der er tilbage, må være at eftersøge ham, eller sønnen specielt, igennem lægdsrullerne.
På den tid optog man børnene fra fødslen, så der igennem kan man måske finde hans fødested, eller hvor sønnen (og dermed faderen) ifølge rullerne flytter hen.
Kan man så nå frem til 1845, kan man få oplyst Holmbergs fødested igennem folketællingen”.

Indsamlet af Jutta Olsen

Lægdsruller: Det var kun bønder, der skulle være soldater på den tid, og da han var snedkersvend, findes han ikke i lægdsrullerne. Det ser også ud til, at han var tysker, sikkert en farende svend, så der er endnu en grund til, at han ikke findes i lægdsrullerne.

Hans søn August kom dog i lægdrullen. Han var jo uægte, født i en bondefamilie. (Selvom forældrene giftede sig kort efter fødslen).

2013: Ved søgning på navnet Holmberg i alle landets folketællinger har vi fundet en Joachim Daniel Holmberg, 61 år og enkemand, i 1845 i Vangede By, Sokkelund Herred, København.
(Ordet snedker er overstreget) Fødested: Mecklenburg, Tyskland. Det kan forklare, at man ikke har kunnet finde hans fortid i Danmark.

Der står enkemand, men i virkeligheden er han fraskilt i 1838. Både han og Johanne kalder sig enker. Johanne ernærer sig som jordemoder.

Alderen passer, og vi har fundet August i lægdsrullen i København, så familien har boet i København ihvertfald fra 1824. Vi mener også at have fundet Heinrichs død som almisselem i Vangede, Gentofte sogn, i 1854 – 70 år gammel. Vi mener han har brugt fornavnet Heinrich, fordi sønnen blev kaldt Henrichsen ved fødslen.

Ved søgninger i Mecklenburg har vi fundet flere med navnet Holmberg og fornavnene Joachim, Daniel, Ferdinand og Henrik i forskellige kombinationer, så det tyder på, at være den slægt, men slægtsforskning er meget vanskeligt i Tyskland. man skal betale for et få oplysninger, og hvor skal vi bede om dem – Mecklenburg er et meget stort område.

Er slægten Holmberg Svensk eller tysk? Navnet lyder jo meget svensk, og svenskerne har jo også regeret i Mecklenburg i mange år frem til 1648. Wismar forlod de først i 1803, så når den gamle Holmberg er født i 1784, kunne han meget vel være ud af svenk afstamning. Men på den anden side, er både Holm og Berg gode tyske ord, så både steder og personer kan sagtens hedde Holmberg og være “pæretysk”.

Nå, men der skal jo også være noget til fremtidens slægtsforskning – måske åbner der sig en dag en mulighed for at forske i det tyske.

Mona

Læs mere om Johanne og Heinrich

Dette er begyndelsen til en slægtsbog på papir:

Levnedsbeskrivelse for Johanne og Heinrich